09021415002

051-38599131

دفتر مرکزی

مشهدچهارراه لشکر

ساندویچ پانل سرد خانه

ساندویچ پانل سرد خانه

ساندویچ پانل سرد خانه ای یک راه حل اقتصادی و پایدار برای ساخت انواع سرد خانه های ثابت یا متحرک می باشد که به عنوان یک تکنولوژی برتر از لحاظ سرعت انجام کار و نیز مقاومت و عملکرد، بسیار مفید و موثر است بنابراین در این مقاله به شرح کامل و جامع جزئیات مربوط به این محصول راهبردی پرداخته ایم.

 

سرد خانه چیست ؟

سرد خانه فضای بسته و محصور شده‌ ای است که دما و رطوبت آن به دقت و بصورت مستمر کنترل می‌ شود و از آن جهت انجماد و نگهداری مواد مختلفی از جمله محصولات غذایی، گوشت، مرغ و ماهی، لبنیات، میوه و صیفی‌ جات و همین‌ طور تجهیزات الکترونیکی، پزشکی، شیمیایی و مواد دارویی استفاده می‌ شود.

در ساخت سردخانه و برای جلوگیری از هدررفت انرژی، تمام وجوه اتاقک سردخانه شامل دیوارها، سقف و کف آن می‌بایست عایق شود.

نوع و ضخامت عایق تأثیر بسیار مهمی در جلوگیری از اتلاف انرژی و افزایش عمر سیستم برودتی و در نتیجه پیشگیری از فساد و خرابی مواد نگهداری شده دارد.

بسته به ابعاد سردخانه و میزان بارگیری آن و همین‌طور نوع و مدت زمان نگهداری محصول، ظرفیت برودتی سردخانه و به تبع آن توان کمپرسور، کندانسور و اواپراتور تغییر می‌کند.

سردخانه‌ها بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار می‌کند و بسته به ظرفیت برودتی مورد نیاز می‌تواند از نوع فریونی، رک و یا آمونیاکی باشد.

از سردخانه بالای صفر معمولاً جهت نگهداری میوه و سبزیجات و یا نگهداری کوتاه مدت و توزیع گوشت، مرغ و ماهی استفاده می‌شود.

 

انواع سردخانه بر اساس رنج دمایی

 

سردخانه بالای صفر

از سردخانه بالای صفر جهت نگهداری انواع میوه، سبزی، صیفی، محصولات لبنی و یا نگهداری کوتاه مدت جهت توزیع گوشت، مرغ و ماهی استفاده می‌شود.

رنج دمایی معمول در سردخانه بالای صفر بین 0 تا 4 درجه سانتی‌گراد است اما این بازه بسته به نوع مواد نگهداری شده در سردخانه می‌تواند متغیر باشد. به عنوان مثال این بازه در سردخانه دارویی بین 2 تا 8 درجه سانتی‌گراد است و در سردخانه‌های مخصوص کاربری‌های صنعتی گاهاً تا 15 درجه سانتی‌گراد بالای صفر نیز می‌تواند برسد.

 

سردخانه زیر صفر

از سردخانه زیر صفر جهت نگهداری مواد غذایی منجمد و یخ زده مانند گوشت، مرغ، ماهی و میگو و همچنین سبزیجات خرد شده و حبوبات پخته شده آماده طبخ که منجمد می‌باشند استفاده می‌شود.

رنج دمایی در سردخانه زیر صفری معمولاً بین 0 تا 18- یا 0 تا 20- می‌تواند متغیر باشد.

به دلیل دمای پایین سردخانه زیر صفری در هنگام احداث می‌بایست نهایت دقت را در هوابند بودن دیواره‌ها و سقف و همینطور درب آن داشت.

از سردخانه زیر صفر برای نگهداری و انبار کردن طولانی مدت مواد غذایی استفاده می‌شود.

سردخانه زیر صفر را معمولاً در رستوران‌ها، کترینگ‌ها، فروشگاه‌های مواد پروتئینی و همچنین در نزدیکی کشتارگاه‌ها و مراکز صید ماهی و میگو احداث می‌کنند
سردخانه بالای صفر معمولاً در هایپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های بزرگ عرضه مواد غذایی و همچنین در نزدیکی باغات احداث می‌شوند.

 

تونل انجماد

از تونل انجماد برای انجماد سریع گوشت بعد از کشتار و ماهی و میگو پس از صید استفاده می‌شود.

استفاده از تونل انجماد باعث جلوگیری از رشد باکتری‌ها و میکرو ارگانیسم‌ها در داخل گوشت و ماهی شده و از فساد آن‌ها جلوگیری می‌کند. ضمن اینکه انجماد سریع باعث تازه ماندن گوشت و ماهی شده و امکان نگهداری آن‌ها را تا زمان طولانی میسر می‌کند.

رنج دمایی در داخل تونل انجماد بین 38- تا 40- درجه سانتی‌گراد می‌باشد.

 

انواع سرد خانه بر اساس ساختار

 

سردخانه کوچک

از سرد خانه کوچک یا اتاقی جهت انجماد و نگهداری انواع مواد غذایی، میوه، لبنیات، محصولات پروتئینی مانند گوشت، مرغ، ماهی، میگو، سوسیس و کالباس نگهداری می‌شود. این دسته از سرد خانه‌ ها معمولاً در محل هایپر مارکت‌ ها، رستوران‌ ها، کترینگ‌ ها احداث می‌ شوند.

 

سرد خانه متحرک

از سرد خانه متحرک معمولاً جهت توزیع و ارسال مواد غذایی و دارویی به شهرهای مختلف و مراکز عرضه محصولات غذایی مانند هایپر مارکت‌ ها و داروخانه‌ ها و همچنین صادرات به کشورهای دیگر استفاده می‌ شود.

این نوع سرد خانه‌ ها معمولاً توسط وانت بارها و کشنده‌ های سنگین جابه‌جا می‌ شوند و قابلیت طراحی به صورت زیر صفری و همچنین بالای صفری را نیز دارند.

بسته به حساسیت بالای دمای نگهداری محصول سردخانه متحرک می‌تواند دارای یک سیستم رزرو یا استندبای باشد تا در صورت خرابی یکی از سیستم‌ها دیگری شروع به کار کرده و از خرابی و فشار محصول جلوگیری نماید.

سرد خانه کوچک در هر دو نوع بالای صفر و زیر صفر طراحی و تولید می‌ شود.

 

سرد خانه کانتینری

از سرد خانه کانتینری جهت نگهداری مواد غذایی در کشتی‌ ها، شناور ها و همچنین سکو های نفتی استفاده می‌ شود.

این نوع سرد خانه که به اسم سرد خانه کانکسی نیز شناخته می‌ شوند در دو رنج دمایی بالای صفر و زیر صفر طراحی و ساخته می‌ شود. استفاده از سردخانه کانکسی یا سردخانه کانتینری محدود به حمل و نقل دریایی و سکو های نفتی نبوده و از آن می‌توان در محل‌هایی که نیاز به جابه‌جایی مداوم سردخانه است نیز استفاده کرد.

در سردخانه کانکسی می‌توان سردخانه بالای صفر و زیر صفر را در یک کانکس یا کانتینر طراحی و تولید نمود و بدین ترتیب در هزینه‌ها و محل نصب صرفه‌جویی قابل توجهی کرد.

سردخانه‌های کانتینری معمولاً در دو اندازه 20 فوت و 40 فوت طراحی و تولید می‌شوند اما با توجه به شرایط و درخواست مشتری امکان طراحی و تولید سردخانه کانکسی در ابعاد و اندازه‌های مختلف وجود دارد.

 

سرد خانه صنعتی

به سردخانه‌های بزرگ با مساحت زیاد و حجم بارگیری بالا سردخانه صنعتی گفته می‌شود.

از سردخانه صنعتی جهت انبار کردن و ذخیره‌سازی مواد غذایی از قبیل انواع میوه، خشکبار، گوشت، مرغ، ماهی و … در تناژهای بسیار بالا استفاده می‌شود.

سردخانه صنعتی معمولاً به صورت فریونی رک و یا آمونیاکی و در دو رنج دمایی بالای صفر و زیر صفر طراحی و ساخته می‌شود.

این نوع سردخانه از تجمیع تعداد بالایی اتاقک با مساحت بالا در یک مجموعه تشکیل می‌شود که کنترل دما و رطوبت کلیه اتاق‌ها در یک اتاق کنترل واحد انجام می‌شود.

احداث سردخانه صنعتی معمولاً در مجاورت یا نزدیکی باغ‌ها، مراکز صید و مراکز کشتار دام انجام می‌شود.

 

سرد خانه کنترل اتمسفر CA

در سرد خانه کنترل اتمسفر میزان اکسیژن و برخی از گازهای دیگر مانند اتیلن مرتب کنترل شده و در صورتی که میزان آن از حد معین شده‌ای بیشتر باشد به کمک روش‌ هایی آن را کاهش می‌ دهند.

سبزیجات و میوه‌ ها دارای تنفس هستند و برای این کار اکسیژن مصرف می‌ کنند و دی‌ اکسید کربن آزاد می‌ کنند، در نتیجه این فرآیند محصولات زودتر می‌ رسند و فاسد می‌ شوند.

برای کاهش این روند می‌ بایست میزان اکسیژن یا اتیلن موجود در سرد خانه را تا حد امکان کاهش داد تا میوه و سبزی در شرایط بهتر و مدت زمان بیشتری تازه و قابل مصرف بماند.
برای این کار در سرد خانه کنترل اتمسفر میزان اکسیژن و مانند اتیلن مرتب کنترل شده و در صورتی که میزان آن از حد معین شده‌ ای بیشتر باشد به کمک روش‌ هایی آن را کاهش می‌ دهند. برای کاهش میزان اکسیژن سرد خانه دو روش عمده وجود دارد.

روش اول:

تزریق گاز دی‌اکسید کربن به فضای سردخانه و ایجاد فشار مثبت از این طریق و در نتیجه کاهش میزان اکسیژن در سردخانه.

روش دوم:

تزریق هوا پس از عبور دادن آن از فیلترهای مخصوص و جداسازی برخی از گازها مانند اکسیژن به داخل سرد خانه.

 

انواع سردخانه بر اساس نوع محصول نگهداری

 

سرد خانه‌ های مخصوص صنایع گوشت

سردخانه‌ های مخصوص صنایع گوشت، معمولاً در کنار کشتارگاه‌ ها ساخته می‌ شود و ظرفیت آنها بر مبنای 80% کشتار هر شیفت است. ظرفیت اتاق‌ های نگهداری گوشت منجمد معادل کشتار 60 شیفت و اتاق‌ های نگهداری گوشت سرد معادل دو روز کشتار است.

معمولاً کشتار هر شیفت کشتارگاه حدود 30 تا 50 تن است که در این حالت ظرفیت سرد خانه 2000 تا 3000 تن می‌باشد. پیشنهاد می‌شود در صورت کشتار شیفتی 30 تن، سردخانه یک طبقه و 50 تن، سردخانه چند طبقه ساخته شود.

در صورت نیاز منطقه‌ای، ظرفیت کشتار می‌توان کمتر از 30 تن نیز گرفت. برای نگهداری گوشت به صورت تازه باید سالن مجهز به ریل نقاله‌ ای با چنگک باشد.

 

سردخانه‌های مخصوص صنایع لبنیاتی

این سردخانه‌ها معمولاً در کنار کارخانه‌های تهیه شیر ساخته می‌شوند. معمولاً شیر با درجه حرارت 20 درجه سانتی‌گراد وارد شده و تا 2 درجه سانتی‌گراد سرد می‌شود. در این نوع سردخانه‌ها، باید از اتاق‌های سرد مطابق با تولید و نوع مواد و تهیه سرشیر، خامه، ماست و غیره در نظر گرفته شود.

در سردخانه‌های لبنی در صورت استفاده از ظروف شیشه‌ای، حداکثر ارتفاع کالاچینی 1/5 متر و در صورتی که شیر و خامه و پنیر در ظروف پاکتی یا نایلونی بسته‌بندی شده باشند، در چیدن سنتی (استفاده از پالت) ارتفاع کالاچینی تا 2 متر و در صورت استفاده از باکس پالت، دو ردیف و یا حداکثر سه ردیف در نظر گرفته می‌شود.

 

سردخانه‌های مخصوص نگهداری میوه و سبزی

علاوه بر سرد خانه‌ های عمومی، معمولاً در مناطق تولید میوه و یا مصرف کننده میوه، سرد خانه مخصوص میوه و سبزی ساخته می‌ شود. در چنین سرد خانه‌ هایی معمولاً اتاق سرد کن منظور می‌ شود.

میوه با درجه حرارت کمتر از 15 درجه سانتی گراد مستقیماً وارد اتاق نگهداری می‌ شود و حداکثر ورود روزانه میوه به سالن، 8% ظرفیت اتاق است. در صورت صدور میوه منجمد و نگهداری به مدت زیاد باید اتاق مخصوص انجماد نیز در نظر گرفته شود.

تعداد اتاق‌ها و ظرفیت آن‌ها بستگی به نوع میوه دارد. به هیچ عنوان نباید میوه و سبزی را در یک اتاق نگهداری کرد و یا میوه‌های معطر مثل پرتقال، لیمو، گرمک و خربزه را با دیگر میوه‌ها در یک جا انبار کرد. برای انگور که نیاز به گوگرد دارد باید اتاق مخصوص در نظر گرفت.

در سردخانه‌ای که ظرفیت آن بیش از 5000 تن است، پیشنهاد می‌شود ظرفیت هر اتاق بین 200 تا 250 تن و در سردخانه‌های کوچک به ظرفیت 50 تن و در سردخانه‌های متوسط ظرفیت هر اتاق بین 100 تا 150 تن انتخاب می‌شود. غیر از اتاق نگهداری و پیش سردکن، معمولاً اتاقی برای درجه‌بندی (سورتینگ) میوه و اتاقی گرم برای رسیدن میوه باید در نظر گرفت.

یکی از مشکلات سردخانه‌های مخصوص میوه در ایران، عدم سورت شدن (تند و تیز شدن ) و ضدعفونی قبل از بسته بندی است که باعث می‌شود میوه‌های ضرب دیده در موقع چیدن، با توجه به رطوبت بالا در سالن‌های نگهداری، شروع به فاسد شدن کنند و میوه‌های سالم را نیز آلوده کند.

با توجه به این امر و همچنین عدم دقت در ثابت نگه داشتن درجه حرارت و رطوبت، در بیشتر اوقات تا نیمی از میوه‌ها قابل استفاده نیست و انرژی مصرف شده برای نگهداری به هدر می‌رود.

در بعضی از سردخانه‌ها که در جنب باغ‌ها احداث می‌شوند، حوضچه‌هایی جهت سرد شدن و ضدعفونی در نظر گرفته می‌شود و میوه‌ها پس از سورت شدن بسته‌بندی و از طریق پیش سردکن وارد سالن‌های نگهداری می‌شوند. در این سردخانه‌ها فاسد شدن به حداقل می‌رسد.

 

سردخانه‌های مخصوص ماهی (شیلات)

ظرفیت سالن‌ های این نوع سرد خانه، بستگی به زمان عمل‌ آوری، زمان بارگیری و تخلیه دارد. مدت سرد کردن ماهی به نوع سرد کردن و درجه حرارت اتاق و فرم و اندازه ماهی بستگی دارد. اگر سرد کردن ماهی به وسیله یخ انجام گیرد، حتماً باید یخ ساز و اتاق نگهداری یخ را به میزان مصرف 4 الی 6 روز در نظر گرفت. مقدار یخی که در جعبه‌ های ماهی ریخته می‌ شود حداقل 50% وزن ماهی است و این عمل در اتاق مخصوص انجام می‌ گیرد که ظرفیت آن معادل 10% ظرفیت سرد خانه است.

قدرت دستگاه‌های انجماد ماهی بستگی به نوع سردخانه دارد و برای سردخانه‌ای که مستقیماً ماهی تازه دریافت می‌کند 10% ظرفیت سردخانه و برای سردخانه‌های بندری تحویل گیرنده ماهی که مقداری ماهی به وسیله کشتی به صورت منجمد تحویل می‌شود تا 5% از ظرفیت سردخانه (اتاق نگهداری ماهی منجمد) در نظر گرفته می‌شود.
طراحی سردخانه
برای طراحی سردخانه (Cold Room) باید مسائلی چون نوع محصول، شرایط مورد نیاز جهت نگهداری محصول از قبیل دما و رطوبت مناسب، حجم بارگیری، مدت زمان نگهداری، روش بارگیری، عمل آوری و تکنولوژی آن، روش نگهداری محصول، مسیر تردد وسایل حمل و نقل و استفاده از عناصر استاندارد ساختمانی چون پی‌ها، دیوارها، سقف‌ها و غیره را در نظر گرفت.

سردخانه‌هایی که ظرفیت بارگیری آن‌ها کمتر از 5000 تن باشد، معمولاً به صورت یک طبقه و سردخانه‌هایی که ظرفیت آن‌ها بیش از 5000 تن باشد، به صورت چند طبقه‌ای ساخته می‌شود. ولی به خاطر موقعیت محل، ممکن است حتی سردخانه به ظرفیت 3000 تن نیز در دو طبقه یا بیشتر ساخته شود.

در صورت استفاده از مصالح ساختمانی سنتی، طول و عرض اتاق‌ها (سالن‌ها) باید ضریبی از 6 متر باشد. در سردخانه‌های متوسط و بزرگ یک طبقه‌ای حداکثر عرض 24 متر پیشنهاد می‌شود. مربع مستطیل‌های ساختمانی (فاصله ستون‌ها) 12×6 متر یا 18×6 متر است. برای سردخانه‌ای با ظرفیت کمتر از 600 تن، پیشنهاد می‌شود از مربع مستطیل‌های ساختمانی 6×6 استفاده شود. ارتفاع اتاق‌ها (فاصله بین کف تا زیر سقف) برای سردخانه‌های یک طبقه‌ای، بهتر است 6 متر یا بیشتر باشد. برای ظرفیت کمتر از 600 تن، 4/8 متر و حداقل 3/6 متر پیشنهاد می‌شود. در سردخانه‌های چند طبقه‌ای ارتفاع 4/8 الی 5/4 متر است.

سردخانه‌هایی که ظرفیت آن‌ها کمتر از 5000 تن باشد، معمولاً به صورت یک طبقه و سردخانه‌هایی که ظرفیت آن‌ها بیش از 5000 تن باشد، به صورت چند طبقه‌ای ساخته می‌شود. ولی به خاطر موقعیت محل، ممکن است حتی سردخانه به ظرفیت 3000 تن نیز در دو طبقه یا بیشتر ساخته شود.
در صورت استفاده از مصالح ساختمانی سنتی، طول و عرض اتاق‌ها (سالن‌ها) باید ضریبی از 6 متر باشد. در سردخانه‌های متوسط و بزرگ یک طبقه‌ای حداکثر عرض 24 متر پیشنهاد می‌شود. مربع مستطیل‌های ساختمانی (فاصله ستون‌ها) 12×6 متر یا 18×6 متر است.

برای سردخانه‌ای با ظرفیت کمتر از 600 تن، پیشنهاد می‌شود از مربع مستطیل‌های ساختمانی 6×6 استفاده شود. ارتفاع اتاق‌ها (فاصله بین کف تا زیر سقف) برای سردخانه‌های یک طبقه‌ای، بهتر است 6 متر یا بیشتر باشد. برای ظرفیت کمتر از 600 تن، 4/8 متر و حداقل 3/6 متر پیشنهاد می‌شود. در سردخانه‌های چند طبقه‌ای ارتفاع 4/8 الی 5/4 متر است.

 

بدنه سرد خانه (ساندویچ پانل)

امروزه اجرای سریع ساختمان‌ها از اهداف اصلی مجریان و پیمانکاران است. یکی از روش‌هایی که از سال‌ها پیش در ساختن سردخانه‌ها مورد استقبال قرار گرفته است، استفاده از ساندویچ پانل است. ساندویچ پانل یک ساختار سبک و مرکب است که از دو طرف به دو لایه محدود شده و در وسط یک لایه عایق قرار داد. ماده عایق، بسیار نرم، سبک و دارای خواص فیزیکی مناسب است.

ساندویچ پانل‌ها به طور کلی به دو دسته سقفی و دیواری تقسیم می‌شوند.

ماده عایق به کار رفته در پانل‌های ساندویچی، معمولاً از جنس‌های پلی اورتان، پلی استایرن و پشم سنگ است. پانل‌ها به صورت نر و مادگی ساخته می‌شوند که باعث سادگی در اتصال و نصب می‌شود.

ضریب انتقال حرارتی هر سانتی‌متر ضخامت پلی اورتان برابر با 1/14 سانتی‌متر پلاستوفوم، 1/3 سانتی‌متر پشم سنگ، 4 سانتی‌متر چوب، 10 سانتی‌متر بلوک بتنی و 25 سانتی‌متر آجر است در نتیجه استفاده از ساندویچ پانل ضمن راحتی نصب، ضخامت جداره‌ها را نیز کاهش می‌دهد.

 

مشخصات و مزایای ساندویچ پانل

مزایای استفاده از پانل ساندویچی در طراحی سردخانه عبارتند از:

وزن سبک و کم که باعث می‌شود فونداسیون و سازه را نیز به همین نسبت سبک‌تر در نظر گرفت. وزن پانل‌ها، با توجه به عایق به کار رفته در آن‌ها، بین 10 تا 20 کیلوگرم بر مترمربع می‌باشد.
سرعت در حمل و نقل و سهولت نصب در ارتفاع.
ساخت پانل‌ها به صورت نر و مادگی که باعث سهولت در هنگام نصب می‌شود.
مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله.
عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی.
دستیابی به فضای مفید بیشتر به علت ضخامت ناچیز.
صرفه‌جویی در هزینه زیرسازی و اسکلت ساختمان‌های بلند به دلیل وزن اندک سقف و دیوار.
زیبایی محصول و تنوع رنگ.
سهولت در نگهداری و نظافت.
مناسب برای تمام شرایط آب و هوایی ایران اعم از خشک، کویری، معتدل، شرجی و کوهستانی.
انواع عایق به کار رفته در ساخت ساندویچ پنل‌ها
همان‌طور که اشاره شد، لایه میانی آنها از عایق‌های حرارتی تشکیل شده است. دو نوع عایقی که بیشترین استفاده را در ساخت پانل‌ها دارند، عبارتند از:

 

عایق پلی یورتان

فوم پلی یورتان که یکی از فرآورده‌ های نفتی است. به عنوان بهترین عایق حرارتی در صنعت ساختمان کاربرد دارد ولی به دلیل گرانی نسبی، تا کنون استقبال چشمگیری در صنعت از این محصول نشده است. این عایق معمولاً زرد رنگ است و بیشترین کاربرد آن در ساخت سرد خانه‌ ها و دیوارهای آن است. ضریب هدایت حرارتی این عایق پایین بوده و چگالی آن بین 30 تا 40 کیلوگرم بر متر مکعب است

 

عایق پلی استایرن EPS (پلاستوفوم)

معمولاً این عایق به صورت صفحه‌ ای از دانه‌ های ریز پلی استایرن تولید می‌ شود. ضریب هدایت حرارتی این عایق نسبت به پلی اورتان بالا بوده و چگالی آن 20 تا 30 کیلوگرم بر متر مکعب است.

 

درب سرد خانه

تنها راه ورود و خروج به داخل سرد خانه، درب سرد خانه است.

درب‌ های مورد استفاده در سرد خانه‌ ها، با توجه به عرض راهرو و نوع وسایل حمل و نقل کالا انتخاب می‌ شوند. در سرد خانه، هم درب‌ های لولایی و هم درب‌ های کشویی مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

درب‌ ها می‌ بایست کاملاً هوابند باشند تا از ورود هوای گرم به داخل سرد خانه و اتلاف انرژی جلوگیری کنند.

درب‌های سردخانه می‌توانند مجهز به هیتر یا گرمکن باشند تا برودت بالای داخل محیط سردخانه باعث یخ زدگی درب‌ها و اخلال در باز و بسته شدن آن‌ها نشود.

لایه میانی درب سردخانه نیز مانند بدنه دارای عایق حرارتی می‌باشد. عایق مورد استفاده در درب‌های سردخانه معمولاً از نوع پلی یورتان تزریقی می‌باشد.

 

کمپرسور

کمپرسور سردخانه نقش قلب تپنده سیستم برودتی و سردخانه را دارد و عامل اصلی حرکت مبرد و اختلاف فشار در مدار تبرید است.

در ساخت سردخانه بسته به ظرفیت برودتی و رنج دمایی آن از سه نوع کمپرسور اسکرال، سیلندر پیستونی و اسکرو استفاده می‌شود.
از کمپرسور نوع اسکرال معمولاً برای ظرفیت‌های برودتی پایین (سردخانه‌های کوچک) و رنج دمایی بالای صفر، از کمپرسورهای اسکرو برای ظرفیت‌های برودتی بالا و سردخانه‌های صنعتی و رنج دمایی بالای صفر و زیر صفر و از کمپرسورهای سیلندر پیستونی برای ظرفیت‌های پایین، متوسط و بالای برودتی و رنج دمایی بالای صفر و زیر صفر استفاده می‌شود.

پرکاربردترین کمپرسور در ساخت سردخانه نوع سیلندر پیستونی می‌باشد.

کمپرسور در یونیت خارجی (کندانسینگ یونیت) سردخانه نصب می‌گردد.

معروف‌ترین شرکت‌های تولیدکننده کمپرسور سیلندر پیستونی عبارتند از کمپرسور بیتزر آلمان، کمپرسور کوپلند چک اسلواکی، بوک آلمان، فراسکولد و دورین ایتالیا.

 

کندانسور

یکی از قسمت‌های اصلی مدار سرمایش سردخانه کندانسور است. وظیفه کندانسور دفع حرارت بالای مبرد و تقطیر آن می‌باشد.

محاسبه و طراحی دقیق کندانسور تأثیر بسزایی در عملکرد و طول عمر سردخانه دارد.

سطح تبادل حرارتی کندانسور سردخانه رابطه مستقیمی با دمای محیط دارد، به این معنا که اگر دمای محیط بالا باشد سطح تبادل کندانسور می‌بایست بیشتر و درصورتیکه دمای محیط پایین باشد سطح تبادل کویل کمتر خواهد بود.

بعنوان مثال کندانسور سردخانه با ظرفیت برودتی مشخص در شهر اهواز بزرگتر از کندانسور سردخانه با همان ظرفیت برودتی در شهر اردبیل خواهد بود.

کندانسور در سردخانه می‌تواند از نوع هوا خنک و یا آب خنک باشد.

 

کندانسور آبی

کندانسور آب خنک، نوعی از کندانسور است که مبرد مافوق گرم در آن بر اثر تبادل حرارتی با آب تقطیر می‌شود.

در این نوع کندانسور برای تأمین آب دما پایین به تجهیزی بنام برج خنک‌کننده نیز نیاز است.
از این نوع کندانسور به ندرت در ساخت سردخانه‌ها استفاده می‌شود.

در مواردی که دسترسی به هوای آزاد وجود ندارد معمولاً از این نوع کندانسور در ساخت سردخانه استفاده می‌گردد.

کندانسور آبی در دو نوع پوسته لوله و نوع صفحه‌ای طراحی و تولید می‌شود.

توجه به این نکته حائز اهمیت است که از کندانسور نوع آبی نمی‌توان در مناطق با رطوبت نسبی بالا استفاده نمود.

 

کندانسور هوایی

در کندانسور هوا خنک تبادل حرارتی بین مبرد و هوای آزاد انجام می‌شود.

از این نوع کندانسور به طور گسترده‌ای در ساخت سردخانه استفاده می‌شود برای استفاده از کندانسور هوایی هیچ محدودیتی در شرایط اقلیمی وجود ندارد و می‌توان از آن در هر اقلیمی با هر شرایط آب و هوایی‌ای استفاده نمود.

برای افزایش تبادل حرارتی در کندانسور هوایی از فن‌های نوع آکسیال نیز استفاده می‌شود.

کندانسور هوایی در دو نوع فین و تیوب و میکروچنل طراحی و تولید می‌شود.

 

اواپراتور

یکی دیگر از قسمت‌های اصلی سردخانه اواپراتور آن است که در داخل اتاقک سردخانه نصب می‌شود.

نتیجه عملکرد سیستم برودتی در نهایت در اواپراتور نمایان می‌شود و باعث سرد شدن داخل اتاقک سردخانه می‌شود.

اواپراتور سردخانه از یک کویل فین و تیوب و فن آکسیال تشکیل شده است.

وظیفه فن به حرکت درآوردن هوای داخل سردخانه و عبور دادن آن از روی کویل اواپراتور می‌باشد. این عمل باعث افزایش راندمان اواپراتور و کوچک شدن توان برودتی مورد نیاز می‌شود.

اواپراتورها دارای لوله تخلیه آب تقطیر شده بر روی سطح کویل هستند. این لوله که به لوله درین شناخته می‌شود، می‌بایست آب تقطیر شده را به بیرون هدایت کند. در اواپراتور سردخانه‌های زیر صفری لوله درین مجهز به هیتر می‌باشد تا آب در مسیر تخلیه یخ نزند و مسیر تخلیه بسته نشود.

اواپراتور بسته به ظرفیت سرمایشی و رنج دمایی (زیر صفر یا بالای صفر) مورد نیاز طراحی و تولید می‌شود.

در طراحی سردخانه‌هایی که دارای چند اواپراتور هستند جانمایی و محل مناسب نصب و فاصله اواپراتورها از هم بسیار حائز اهمیت است. عدم توجه به این موضوع می‌تواند باعث اخلال در عملکرد سیستم سرمایشی سردخانه گردد.

در هنگام نصب اواپراتور می‌بایست توزیع هوا در کل اتاق سردخانه صورت گیرد و اصطلاحاً نقطه کور وجود نداشته باشد.

همچنین در جانمایی و نصب قفسه‌ها و محصولات ذخیره شده در داخل سردخانه نباید جلوی مسیر هوادهی فن اواپراتور مسدود گردد.

 

تابلو برق

تابلو برق سرد خانه بعنوان کنترل کننده دارای اهمیت بسیار بالایی است و نقش مهمی در کیفیت عملکرد و طول عمر سرد خانه دارد.

تابلو برق سردخانه به دو صورت کلید کنتاکتوری و کنترل PLC طراحی و ساخته می‌شود.

در تابلو برق نوع کلید کنتاکتوری کنترل سردخانه توسط مدار فرمان و در تابلو برق با کنترل PLC توسط پنل مخصوص انجام می‌شود.

وظیفه کلی تابلو برق سردخانه حفاظت از موتورهای الکتریکی از جمله کمپرسور و فن‌های اواپراتور و کندانسور و در نهایت کنترل عملکرد سردخانه می‌باشد.
مبرد
مبرد وظیفه جذب گرمای هوای داخل سردخانه و محصولات را دارد و در داخل سیکل تبرید در جریان است.

مبرد یا گاز دارای تنوع بسیار بالایی می‌باشد. رنج دمای مورد نیاز در سردخانه، فشار کاری و اثرات زیست محیطی از عواملی است که باعث انتخاب مبرد مناسب جهت یک سردخانه می‌شود
تعمیرات و نگهداری سردخانه
موضوع نگهداری و تعمیرات سردخانه مانند هر تجهیز دیگری بسیار حائز اهمیت است.

توجه به نگهداری و تعمیرات و سرویس به موقع سردخانه باعث افزایش طول عمر و راندمان سیستم و کاهش هزینه‌های بهره‌برداری می‌گردد.

موارد مهمی که می‌بایست در زمان کارکرد سردخانه مورد توجه و کنترل قرار گیرد در جدول زیر آمده است:

ردیف موارد مهم در تعمیرات و نگهداری سردخانه
1 کنترل فشار مکش کمپرسور
2 کنترل فشار دهش کمپرسور
3 کنترل فشار روغن کمپرسور
4 کنترل دمای لوله مکش و دهش کمپرسور
5 کنترل سطح روغن کمپرسور
6 کنترل دمای سیم‌پیچ کمپرسور
7 کنترل آمپر کمپرسور
8 کنترل آمپر فن کندانسور
9 کنترل آمپر فن اواپراتور
10 کنترل مسیر لوله‌کشی و عدم روغن‌زدگی (کنترل نشتی)
11 کنترل درب سردخانه
12 کنترل اواپراتور سردخانه
13 کنترل عملکرد فن‌های کندانسور و اواپراتور
14 کنترل عملکرد ترموستات
15 کنترل لوله درین

بطور کلی با پیشرفت جوامع بشری و افزایش جمعیت و صنعتی شدن، شهرها نیاز به نگهداری و ذخیره‌سازی مواد غذایی به عنوان یک الزام، مورد توجه قرار گرفت. با ابداع سیکل تبرید تراکمی و یخچال‌ها، گامی بزرگ در این راستا برداشته شد.

سردخانه‌ها به عنوان مهم‌ترین و اصلی‌ترین تجهیزات انجماد و نگهداری مواد غذایی مطرح هستند که بطور کلی به دو دسته زیر صفری و بالای صفری دسته بندی می‌شوند.

دما، رطوبت و میزان اکسیژن موجود در سردخانه تأثیر مستقیم و مهمی در کیفیت و مدت زمان نگهداری مواد غذایی دارد.

به لحاظ ساختار، سردخانه‌ها می‌توانند کوچک، صنعتی و متحرک باشند که بسته به حجم ذخیره‌سازی و نیاز بهره‌بردار، مورد استفاده قرار می‌گیرند. از سردخانه‌ها در صنایع دارویی و الکترونیکی نیز استفاده می‌شود.

در طراحی و ساخت سردخانه، نوع و حجم محصول، دمای نگهداری، شرایط محل نصب سردخانه، میزان تردد در طول شبانه روز و تجهیزات موجود در داخل سردخانه مهم هستند و می‌بایست در نظر گرفته شوند.

68 / 100

سوال و نظر
6 پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *